De flesta mediciner är nödvändiga att ta. Om din läkare skrivit ut ett recept åt dig är det viktigt att du följer det och tar dina läkemedel enligt anvisningarna. Du bör dock vara medveten om att alla läkemedel inte fungerar likadant för alla personer. Ibland kan det till och med vara så att det är något som gör att du blir sämre. Var uppmärksam på det och prata direkt med din doktor om det är något som känns konstigt.
Biverkningar
Biverkningar kallas det som drabbar en liten del av alla som använder ett läkemedel. När en medicin utvecklas går den igenom en rigorös process där ett antal testpersoner ges medicinen under kontrollerade former. Sedan dokumenteras eventuella avvikelser eller ovälkomna bieffekter.
Vissa bieffekter är inte så farliga. Det kan till exempel handla om torr hud. Då kan du själv beställa olika typer av produkter från skinceuticals att smörja in dig med. Produkter från Skinceuticals, som deras olika serum är nästan lika noggrannt testade som läkemedel. Så du kan använda dem och känna dig säker på att de ska hjälpa dig med eventuella biverkningar från ett läkemedel.
Andra bieffekter är mer allvarliga. Som depression, höjt blodtryck eller hjärtproblem. Om du märker av några sådana är det viktigt att du så snabbt som möjligt kontaktar din läkare för att försöka hitta en annan behandlingsform.
Interaktioner
En annan typ av biverkningar är så kallade läkemedelsinteraktioner. Det här är framförallt något en läkare måste vara uppmärksam på när han eller hon behandlar en äldre person eller någon som är multisjuk. Det är nämligen relativt vanligt att olika läkemedel inte är skadliga i sig, men att ämnena som de innehåller kan reagera med varandra och skapa oönskade effekter. Du kan också drabbas av interaktioner med mat när du tar läkemedel. Vanliga maträtter du behöver undvika är citrusfrukter och chili. Det här bör din läkare informera dig om i samband med en läkemedelsförskrivning. I journalsystemet finns en interaktionsdatabas som du kan be doktorn söka i för att känna dig säker på att du inte ska drabbas av något sådant här.
Läs alltid bipacksedeln
När du hämtat ut medicin på apoteket, eller köpt något receptfritt, och öppnat paketet har du säkert märkt att det följer med en stor lapp med liten text. Den kallas för bipacksedeln och det är på den du bland annat hittar information om vilka eventuella biverkningar ett läkemedel kan ha. Tänk på att det är lätt att drabbas av placebokänslor om du läser den för noggrannt. Men om det är något som känns konstigt när du börjat med en medicin kan du alltid konsultera bipacksedeln i efterhand för att se om det kan finnas ett samband där. Om du råkat slänga den brukar du kunna leta rätt på samma information på internet.