I Sverige har vi en väl utvecklad sjukvård med bra läkemedel mot många både kroniska tillstånd, men även mot tillfälliga tillstånd som kräver behandling med läkemedel. Det pågår en ständig forskning kring läkemedel och dess funktioner samt förbättringar av läkemedel.
Ny forskning inom läkemedelsbehandling mot cancer
Cancer är en folksjukdom och var tredje svensk får cancer idag under sin livstid. Nu pågår studier i Sverige av nya läkemedel mot cancer och svenska forskare utvecklar ny immunterapi som ska vara mer effektiv mot själva cancercellerna. De tidigare immunterapierna har riktat sig mot kroppens egna T-celler, men den nya läkemedelsbehandlingen ska istället rikta sig mot kroppens angripna makrofager. Resultatet är än så länge lovande på möss och man hoppas på en mer effektiv behandling av olika cancerformer.
När man är sjuk, eller har varit sjuk, kan man behöva unna sig det där lilla extra i vardagen. Det kan handla om allt från en resa, till att köpa sig något man tycker om. Dofter är något som många uppskattar att unna sig köpa och en väldoftande parfym från hugo boss, kan vara perfekt som gåva till sig själv eller till någon man tycker om!
Läkemedels väg från forskning till apotekshyllan
Det tar cirka 15 år för ett läkemedel att från idé till apotekshylla att bli godkänt för användning. Alla
läkemedels faser och godkännande har många steg som först måste gås igenom och det krävs många tester i labb innan man kan använda nya läkemedel på en människa. Med dagens nya mutationer av virus och sjukdomar kan man ibland ta fram vissa mediciner snabbare. Ett exempel på detta är snabb framställning av vaccin mot Covid som blivit en ny folksjukdom man försöker att bekämpa. Forskare menar att det förekommer en större risk i snabbare läkemedelsutveckling och det har varit en avvägning gentemot en snabb spridning. Man har helt enkelt tagit större risker och arbetat fram ett vaccin snabbare än konventionella metoder.